Wat levert verbannen van gok apps uit app stores op?

De Kansspelautoriteit (KSA) heeft actie ondernomen op het gebied van gok apps. “… Apple heeft 55 gok apps uit de Nederlandse Appstore verwijderd. Het betreft apps van casino’s en apps waarbij gebruikers sportweddenschappen kunnen afsluiten. Deze spellen, waarbij met echt geld wordt gegokt, zijn volgens de huidige Nederlandse wet niet toegestaan. In die andere veelgebruikte appwinkel, de Play Store van Google, werden deze apps sowieso al niet aangeboden.”, aldus het nieuwsbericht in de Volkskrant van 12 oktober2016.

De KSA heeft deze actie ondernomen omdat online kansspelen niet zijn gereguleerd in Nederland. “Daarmee samenhangend is er vanuit Nederland geen toezicht op het aanbod en daarmee ook geen controle op de eerlijkheid van een kansspel. Maar er is ook geen detectie van kansspelverslaving bij spelers en op de deelname van minderjarigen aan kansspelen”, aldus de KSA en sluit af met: “De voor de verwijdering al gedownloade apps kunnen in een aantal gevallen nog worden gebruikt. De Kansspelautoriteit zal dit gebruik volgen.”

NL Kansspel stelde naar aanleiding van bovenstaand nieuwsbericht de volgende vraag: Wat levert het verbannen van gok apps uit app stores op?

De bestaande kansspelconsument merkt nagenoeg niets van het verbod. De meeste spelers zullen de apps in de afgelopen jaren gedownload hebben en deze apps blijven gewoon werken. Daarnaast speelt de consument via de web app op de smartphone of tablet. Meespelen via de desk top is ook nog steeds mogelijk omdat de KSA de prioriteringscriteria onveranderd laat.

De nieuwe kansspelconsument zal via de Apple store of Google Play store geen gok app meer tegenkomen. Via de reguliere websites van alle gokaanbieders is betrekkelijk eenvoudig een link te “downloaden” van de mobiele website naar een smartphone of tablet. Dit werkt vervolgens vrijwel identiek als de app. NL Kansspel ‘downloadde’ eenvoudig links van verschillende buitenlandse aanbieders op het hoofdscherm van de mobiele telefoon.

De aanbieders van illegale online kansspelen zullen gelet op bovenstaande weinig last hebben van omzetdaling of verlies van spelers. De in-app notificaties werken bijvoorbeeld niet in gedownloade links. Geen aanwezigheid in de app stores is dus hoogstens een beetje vervelend, maar zeker niet onoverkomelijk zoals we hebben aangetoond. Echter, met het oog op de naderende openstelling van de markt zullen de online illegale partijen zich vooral rustig houden en schikken in de maatregelen van de KSA.

De KSA heeft van zich doen spreken en is in staat geweest haar taak als waakhond toe te passen. Belangrijker is echter dat de KSA grote internationale organisaties als Apple en Google heeft bewogen in de richting die de KSA wenst. Bovendien is het niet ondenkbaar dat deze appstore actie een opmaat is naar meer. En in dat licht gezien, is dit een goede eerste zet van de KSA.

Copyright NL Kansspel All rights reserved