Fantasy Sports multinationals in zwaar weer

Draftkings en Fanduel, de Amerikaanse grootmachten op het gebied van Daily Fantasy Sports zijn in zwaar weer beland. Het geld is op. Beide partijen geven toe achter te lopen met betalingen aan derde partijen zoals marketingbureaus en lobbyisten. Beide operators hebben onlangs ook een schikking geaccepteerd voor het betalen van 12 miljoen dollar vanwege overtredingen op het gebied van reclame in de staat New York. De oplossing zou volgens ESPN bij een samensmelting van beide partijen kunnen liggen. De fusie zou op zeer korte termijn plaats kunnen vinden, aldus de sportzender.

Fantasy Sports in de Verenigde Staten is compleet veranderd dankzij de initiatieven van bedrijven als Draftkings en Fanduel. Een maas in de Amerikaanse onlinekansspelwet uit 2006 werd succesvol aangegrepen door zowel Fanduel als Draftkings. In plaats van fantasy games die een seizoen lang duurde konden deelnemers nu online meespelen aan zogeheten daily games. Snelle spelletjes met veel deelnemers waardoor het prijzengeld explosief steeg. De aanbieders, Fanduel en Draftkings spendeerden in een jaar tijd meer dan 100 miljoen dollars aan marketing.

Mediabedrijven Twenty Century Fox (eigenaar van o.a. Fox Sports) en Time Warner investeerden even zoveel. Het beschikbare prijzengeld voor de spelers steeg naar grote hoogte. Een eerste prijs van 5 of 10 miljoen was eerder regelmaat dan uitzondering. Het grote succes haalde de voorpagina’s. En toen begon de malaise:

  1. Overheden, openbare aanklagers en andere stakeholders vroegen openlijk af: is Fantasy sports (FS) een kansspel of een behendigheidsspel? Rechtszaken volgden.
  2. Speciale software kwam op de markt waardoor deelnemers vele teams in 1 keer konden inschrijven. Hierdoor werd Fantasy Sports ook vooral een spel voor professionals. “Joe Doe” maakte geen schijn van kans meer en haakte hierdoor af.
  3. Een medewerker van DraftKings (Ethan Haskell) won $350.000 met een NFL spel bij concurrent FanDuel. “Inside information” schreeuwde de media. Dit werd later niet bewezen maar de schade was al gedaan.
  4. Investeerder Twenty Century Fox schreef 60% van haar investeringen in Fantasy Sports af.
  5. Accountant Deloitte waarschuwde bij de controle van de jaarrekening dat Fanduel enorme riscico’s liep met juridische onduidelijkheden in verschillenden Staten van de VS
  6. Het inhoudingspercentage (aandeel van de inleg dat niet wordt uitgekeerd als prijs) van Draftkings en Fanduel werd langzamerhand steeds verder verhoogd: van 10% via 13,5% naar 15%. Spelers kregen dus steeds minder prijzengeld wat zorgde voor een daling van het totaal aantal deelnemers.
  7. In een schikking met de openbare aanklager van New York zijn Draftkings en Fanduel akkoord gegaan met een boete van 12 miljoen dollar vanwege overtreding van de reclameregels
  8. Betalingen aan derde partijen als juristen, lobbyisten en mediabureaus lopen ver achter. De juridische kosten van DraftKings zouden volgens insiders 1 miljoen dollar per week bedragen.

Bovenstaande “setbacks” zorgen ervoor dat Draftkings en Fanduel de buikriem flink aan het aantrekken zijn. De eerste ontslagronde is achter de rug. De marketinguitgaven zijn drastisch ingeperkt. Volgens AdAge gaf DraftKings tijdens het Laborday weekend (populairste NFL weekend) slechts $400.000 uit aan marketing, vorig jaar was dit nog $1.37 miljoen. FanDuel gaf $3,475 uit versus $454,000 vorig jaar. De grote prijsgaranties, waarbij de operators prijzenpotten garandeerde ongeacht de inzet, zijn ook praktisch verdwenen. Draftkings en Fanduel moesten er teveel op toeleggen uit eigen middelen.

Een samensmelting van beide grootmachten lijkt nu een kwestie van tijd. Er zullen nog wel grote hobbels moeten worden genomen. De belangrijkste ongetwijfeld de Amerikaanse mededingingsautoriteit. Draftkings en Fanduel hebben ongeveer 90%-95% van de Amerikaanse markt in handen. Een fusie staat dus praktisch gelijk aan alleenheerschappij.

Wat zijn de consequenties voor de Europese en/of Nederlandse markt?

Draftkings en Fanduel zijn sinds dit jaar ook actief op de Europese markt via een Engelse vergunning. In tegenstelling tot Amerika ligt de nadruk in Engeland op voetbal en in het bijzonder de Engelse premier league. Het succes in Europa laat in ieder geval nog even op zich wachten. Grote marketingcampagnes zijn tot op heden uitgebleven waardoor de naamsbekendheid zeer laag is. Daarnaast zijn de Britten (en andere Europeanen) al meer dan 10 jaar gewend aan regulier online wedden op sport. In de VS is het juist andersom. Daar is Fantasy Sports ingeburgerd en regulier online wedden verboden. De kern van het Daily Fantasy spel zal echter ook Europeanen gaan aanspreken. Een laagdrempelig fun gokproduct zal met de juiste marketinginspanningen ook in Europa voet aan de grond krijgen. Of Draftkings en/of Fanduel ook een Nederlandse vergunning aan gaan vragen is nog niet bekend gemaakt.

Copyright NL Kansspel All rights reserved