Kansspelautoriteit scherpt toezicht verder aan

De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) heeft aangescherpte maatregelen aangekondigd tegen illegale online kansspelaanbieders die actief zijn op de Nederlandse markt. De KSA stuurt voortaan geen waarschuwingsbrieven meer naar wetsovertreders maar gaat direct over tot het uitdelen van boetes. Ook wil de KSA dat niet-vergunde online kansspelaanbieders hun website met een IP blokkade afschermen voor de Nederlandse consument.

De KSA lijkt met de beoogde maatregelen de handhaving – met de aanstaande KOA wetgeving voor de boeg- verder op scherp te zetten. Het opstellen van prioriteringscriteria door de KSA was de eerste stap om het illegale aanbod in te dammen. Hierna volgde vorige maand het verbod op gokapps. De KSA pakt nu dus verder door. De vraag is hoeveel risico de niet vergunden kansspelaanbieders nog nemen in aanloop naar de KOA wetgeving en dus een legale status?

Wat is “richten op de Nederlandse markt”?

Een belangrijke rol in deze aanscherping van de KSA is weggelegd voor de term “richten op de Nederlandse markt” die we in het persbericht terugvinden. Wat precies bedoeld wordt met het richten op de Nederlandse markt wordt niet nadere gespecificeerd. Het kan simpelweg een verwijzing zijn naar de prioriteringscriteria (geen marketing) maar het kan ook een andere voedingsbodem herbergen. Zoals bijvoorbeeld:

 • Marketing gericht op Nederlanders
  • Doorverwijzingen op Nederlandse affiliate websites,
  • .com kansspelwebsites die na het inloggen van de speler overgaan in Nederlandstalige kansspelwebsites
  • Specifieke verwijzingen in emailmarketing voor het downloaden van de gokapp
 • Nederlandstalige communicatie met deelnemers
  • Nederlandse klantenservice
  • Communicatie in het Nederlands met spelers via email/sms
  • Nederlandstalige croupiers in het live casino
 • Integratie Nederlandse instituties
  • IDEAL betalingen
  • Doorverwijzingen naar Nederlandse verslavingszorg

In het sanctiebesluit van de KSA tegen illegale aanbieder Redslots is het in ieder geval duidelijk dat de autoriteit in haar onderzoek een aantal van de bovengenoemde voorbeelden meeneemt in haar uiteindelijke besluit. De interpretatie “richten op de Nederlandse markt” kan daarom grote gevolgen hebben voor de kansspelaanbieders. Want de motie Bouwmeester c.s. uit 2011 komt zo weer boven drijven. In deze door de Tweede Kamer aangenomen motie verzoeken de indieners “de regering te bewerkstelligen dat illegale aanbieders van kansspelen niet in aanmerking kunnen komen voor een vergunning om kansspelen via internet aan te bieden”.

De KSA lijkt in eerste aanzet gevoelig om deze lijn te volgen. Want in de aanmeldprocedure voor de nieuwe totalisatorvergunning (wedden op paarden) heeft de KSA aangegeven geen kansspelaanbieders toe te laten in de procedure die de Nederlandse markt zonder vergunning hebben bediend. We zijn benieuwd of dit uitsluitende criterium ook bij de vergunningverlening voor KOA zal worden gehanteerd.

De KSA geeft online aanbieders tot 1 januari 2017 de tijd om de benodigde aanpassingen door te voeren en adviseert niet-vergunde kansspelaanbieders om voor die tijd een IP blokkade in te stellen. Wordt vervolgd in het nieuwe jaar.

Copyright NL Kansspel All rights reserved