Kans op directe landbased paardenvergunning minimaal, indirect volop mogelijkheden

Een paar weken geleden meldde NL Kansspel dat de totalisatorvergunning voor iedereen binnen handbereik lag. Deze constatering bleek een kort leven beschoren nadat de Kansspelautoriteit (KSA) een paar dagen na het de aankondiging van de transparante procedure twee zwaarwegende aanvullende criteria bekend heeft gemaakt. De KSA accepteert namelijk alleen vergunningaanvragen van geïnteresseerden die:

  • de afgelopen drie jaar in de EU een landbased paardentotalisator hebben georganiseerd en
  • in het verleden nooit zonder een Nederlandse kansspelvergunning de Nederlandse markt hebben bediend

Dankzij deze aanvullende criteria is het aantal gegadigden op 1 hand te tellen. Vooral de eerste bepaling sluit bijna alle partijen uit. Binnen de EU is het aantal totalisatorbedrijven met expansiedrang zeer beperkt. De meeste landbased paardentotalisatoren in Europa opereren op niet-commerciële basis (zijn in bezit van de sport) en hebben geen ambitie om buiten eigen land een vergunning aan te vragen. De interesse bij landbased paardentotalisatoren als PMU (Frankrijk) en ATG (Zweden) lijkt volgens insiders beperkt te zijn.

Alternatieve route 1: neem Sportech over

Op het eerste gezicht een flinke domper voor ambitieuze partijen uit binnen- en buitenland die de paardentoto tot een aantrekkelijke uitdaging hebben bestempeld. Er zijn echter alternatieve routes. De huidige vergunninghouder Sportech Racing is niet alleen favoriet om de nieuwe totalisatorvergunning binnen te slepen maar staat ook nadrukkelijk in de etalage. Het Engelse moederbedrijf Sportech Plc tracht al een aantal jaar het bedrijf te verkopen. Een overname van Sportech Racing inclusief een nieuwe 5-jarige vergunning is daarom voor geïnteresseerde partijen met ambitie op de Nederlandse markt niet eens zo’n gekke gedachte. Een paardenvergunning biedt in ieder geval voorsprong op het gebied van merkbekendheid en klantenbestand met het oog op de aanstaande Kansspel op Afstand (KOA) wetgeving.

Alternatieve route 2: wacht op de KOA wetgeving

Een andere alternatief voor partijen die de paardenwedmarkt op willen is uiteraard de wet KOA (medio 2018). Via deze algemene online vergunning is de verkoop van weddenschappen op paardenraces gewoon toegestaan. Sterker nog, de voorwaarden voor online aanbod zijn – op de belastingdruk na – een stuk aantrekkelijker: alle wedvormen zijn toegestaan, geen verplichte afdracht aan de sport, cross-sell met ander gokaanbod en vergeleken met landbased aanbod een stuk goedkopere operatie.

Alternatieve route 3: vermarkt de live content component

Tot slot liggen er ook aantrekkelijk commerciële kansen voor niet-vergunninghouders. Voor de combinatie van sport, wedden en live content lijkt een mooie samenwerking tussen de vergunninghouder, de Nederlandse draf- en rensport en mediapartij(en) in het verschiet. Paardenraces inclusief live beelden zijn van 10 uur in de ochtend tot 4 uur in de nacht in overvloed voorradig. De mogelijkheid tot wedden geeft bovendien een extra verdienmodel.

Uitgebreide analyse

NL Kansspel gaat de komende weken dieper in op de wereld van wedden op paarden in Nederland en de kansen die zij biedt. Het eerste deel van deze uitgebreide analyse wordt binnenkort op deze website gepubliceerd. NL Kansspel gaat dan in op de geschiedenis, de markt en de Nederlandse spelers. In deel twee gaan wij in op de twee vergunningen (landbased en straks de KOA wetgeving) en de kansen die dit biedt.

 

Copyright NL Kansspel All rights reserved